ZAYIFLAMA KÖŞESİ
Sitemizde sağlıklı zayıflama, dengeli beslenme ve selülit konularında en geniş bilgileri bulacaksınız Uludağlar'ın sayfalarında, şişmanlık, zayıflık, selülit gibi sorunlar ve bu sorunların çözümü için dengeli beslenme, sağlıklı zayıflama ve diyet konularında bilgiler bulacaksınız.
İdeal Kilonuzu Biliyor Musunuz ?
Kilonuzdan hoşnut değilsiniz ve kilo almanız veya vermeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Böyle düşünen yanlız siz değilsiniz. Amerika 'da yapılan bir araştırmaya göre kadınların % 92 si, erkeklerin % 58 i ideal kilolarında olmadıklarını düşünüyorlar.
Bu araştırmada kişilerden, karşılarındaki boy aynalarına bakmaları ve duvara ideallerindeki ölçülerini çizmeleri
istenmiştir. Sonra bu kişiler duvara yaslanıp, çizdikleri ölçülerle gerçek ölçülerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu deneyi yapanların % 50 sinin gerçek ölçüleri ile düşledikleri ölçüler aynı çıkmıstır. Ancak ayni kişilerin bilgisayar analizlerinde, aslında ideal ölçü ve kilolarında olmadıkları anlaşılmış ve bu kişilerin % 98 i NutraSlim programına girmis ve % 99 u program sonunda ideal ölçü ve kilolarına kavuşmuştur.
Aynı yaş, aynı boydaki insanların ideal ölçü ve kiloları birbirinden farklı olabilir. Kemik ve kas yapısının oluşturduğu bu farklar ancak bilgisayar analizi ile ortaya çıkarılabilir.
İdeal Kilo Ve Ölçülere Giden Yol….
Kararlısınız! Bir an önce ideal kilonuza kavuşmak istiyorsunuz. Gazete ve dergilerde, haftada 10 Kg verebileceğiniz, uyurken zayıflayabileceğiniz, yosun banyoları akapunktur tedavileri ile ilgili yüzlerce haber okuyorsunuz.
Yakın çevreniz veya arkadaşlarınız kendi uyguladıkları diyet programlarını öneriyorlar size. Eğer şişmanlık sorununuz varsa, harcadığınız enerjiden azını, zayıflık sorununuz varsa, harcadığınız enerjiden fazlasını almanız gerektiğini biliyorsunuz. Zaten, size önerilen diyet programlarının temeli bu prensiplere dayanıyor. Ancak; size uygun olan hangisi ?
Bir türlü emin olamıyorsanız ve bunlardan vazgeçmek istemiyorsanız , herkesin çeşitli beslenme alışkanlıklarınız var.
Örneğin, etsiz yaşamanız imkansız.
Ekonomik zorunluluklar: Fazla söze gerek yok… Size önerilen diyet programının bütçenize uygun olmasını istiyorsunuz. Tıbbi zorunluluklar: Sağlık sorunlarınız var. Size önerilen her gıdayı yiyebilmeniz söz konusu değil. Yasaklı yiyeceklerin üzerini çizdiğinizde, rejim listenizden geriye zaten bir şey kalmıyor. Aç kalacak değilsiniz ya!
Düşük kalori diyetlerinde bazı olumsuzluklar yaşanır. Protein, yağ, karbonhidrat oranlarındaki dengesizlikten veya vitamin eksikliğinden kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkar. Sinirlilik, yorgunluk hissi, halsizlik, göz altlarında halkalanma, yüzde çökme gibi durumlara sıkça rastlanır. Boşalan yağ hücreleri nedeniyle vücutta sarkmalar, kırışıklıklar oluşabilir.
beslenme uzmanlarımızın verdiği, sadece sizin alışkanlıklarınıza ve zorunluluklarınıza özel, yasaksız ve
protein, yağ, karbonhidrat oranları dengelenmiş diyet sayesinde bu tür olumsuzluklar yaşanmaz. Size sunulan program, diyetle boşalan yağ hücrelerini sıkılaştırıcı özelliği olan pasif cimlastik aletleri ile desteklenir. Böylece vücutta sarkma, kırışıklık, çatlak gibi olumsuzluklar yaşanmaz. Daha fazla bilgi için Sıkça Sorulan Sorular a bakınız.
Selülit Nasıl Oluşur ? Kilo İle İlgisi Nedir ?
Selülitin genellikle dengesiz beslenme sonucu oluştuğunu biliyor muydunuz ?
Sağlıklı bir diyetle desteklenmeyen selülitin tekrarladığını ve dengeli beslenme alışkanlığı olan kişilerde selülite daha az rastlandığını tespit edilmiştir.
Daha sonra sağlığa zararlı olmayan ancak etkili tedavi aletleriyle yağlar parçalanır. Daha sonra masaj aletiyle
parçalanan yağların dolaşım yoluyla atılması sağlanır. Bu sırada kan dolaşımı artar ve temiz kanla gelen oksijen, hücreleri yeniler. Ardından kişiye en uygun pasif cimnastik aletleri ile genel ve bölgesel incelme sağlanır. Ve önerilen diyetle selülitin tekrarlanması önlenir.
Dönme dolap gibidir kilolar! (Bir iner, bir çıkar) Yukarıda anlatılanların hepsinden haberdarsınız. İdeal kilonuzu ve size uygun diyet programlarını da biliyorsunuz. Çünkü, daha önce sayısız defa denediniz. Ancak sorun şu ki; ideal kilonuzu koruyamıyorsunuz. Uyguladığınız diyet programından kısa bir süre sonra eski halinize dönüyorsunuz. Ve bu durum hem sinirlerinizi, hem sağlığınızı olumsuz etkiliyor.
Dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak
Evet ; insan farklı yiyecekleri bir araya getirip pişirerek kendi yemek zevkine uygun gıdalar hazırlayabilen tek canlıdır. Ancak, aynı zamanda doğada dengesiz beslenmeyi becerebilme açısından da tektir insan. Dengesiz beslenme sonucu oluşan şişmanlık, zayıflık, selülit gibi sorunlar; kalp, karaciğer, damar hastalıkları yalnızca insanda görülür.
Dengeli beslenme alışkanlığı, bisiklet kullanmayı öğrenmeye benzer. Ailenize ve sizden sonraki kuşaklara miras
Bırakabileceğiniz bu alışkanlık, bir kez öğrendikten sonra bir daha asla unutulmaz. Herhangi bir programı uyguladığınızda, kendinize en uygun beslenme ve diyet yöntemini, değişen şartlarınıza veya isteklerinize göre yiyecek türlerini, miktarlarını değiştirmeyi öğrenirsiniz. İdeal kilonuz ve ölçülerinize ulaşana kadar devam eden bu diyet sürecinden sonra merkezimizin uzmanları ile birlikte ideal kilonuzu korumanız için size uygun beslenme alışkanlıklarını kazandırma dönemi başlar.
ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
İNCELMEK DÜŞÜNCEDE BAŞLAR
"Yarından itibaren rejime başlıyorum!" Kimbilir kaç kere kendinize bu sözü verdiniz, sonra da hiçbir şey yapmadınız, ya da birinci günden sonra vazgeçtiniz. Ama üzülmeyin, herkes sizin gibi. En disiplinli insanlar bile konu zayıflamaya geldiğinde pes ediyor. Mantığınız, "Tamam bu rejimi yapacağım" dese de, bilinçaltınız "Asla başaramayacağım" diye direnip durur. Genellikle bilinçaltının sözü geçtiği için de siz hep şişman kalırsınız.
Bilinçaltı tıpkı bir bilgisayar gibi çalışır, duygu ve düşüncelerinizi hiç bir süzgeçten geçirmeden olduğu gibi depolar.
Diyelim ki vitrinlere bakıyorsunuz ya da yeni bir elbiseyi deniyorsunuz... Farkında olmadan kafanızdan şu düşünce geçer: "Ne kadar şişmanım." Kendinizi giderek daha itici hissedersiniz,cesaretiniz kırılır ve az yiyeceğinize giderek daha fazla yemeye başlarsınız. Kendi kendine yapılan olumsuz telkini, tersine çevirmek ve bu sayede zayıflamak da mümkün.
"Mental antrenman" (zihinsel alıştırma) adı verilen yöntem sayesinde kendi kendinize daha olumlu yaklaşmasını ve bu sayede yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeyi öğrenebilirsiniz.
İlk yapacağınız iş, geçmişte bilinçaltınızı ne gibi olumsuz ve şişmanlatıcı fikirlerle doldurduğunuzu saptamak olmalı. Sonra bunları olumlu ve zayıflatıcı fikirlere dönüştürün. Şunun gibi:Çok şişmanım Zayıfım. (Bu sırada kendinizi dar bir bluejean içinde hayal edin. - Akşam yine televizyon izlerken paket paket cips yerim.
+ Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yemeyeceğim.
- Rejim yapmama rağmen patates kızartmasına dayanamayacağıma eminim.
+ Bedenimi seviyorum ve bunun için sağlıklı beslenmek istiyorum.
- Tatlılardan vazgeçemiyorum.
+ Tatlı krizim tuttuğuna, maden suyu ve meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edersem, benim için daha yararlı olur.
- Çok ağırkanlıyım.
+ Hareketli olmak harika bir duygu, çok hoşuma gidiyor.
- Hafta sonlarında, verdiğim kiloları yine alırım.
+ Boş zamanlarında insan kendini şımartabilir ama ben yemek yiyerek şımarmam.
- Akşamları bir bardak şarap içmezsem sinirlerim gevşemiyor.
+ En iyi gevşeme yöntemi gerilim romanı okumaktır.
Yatmadan önce bu listedeki olumlu cümleleri onar kez tekrarlayın. Bu sırada kendinizi zayıf olarak ve strech giysiler içinde hayal ederseniz bilinçaltınızı daha çabuk ikna edersiniz. Bu iş için kendinize zaman ayırın, rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam ve zamanda telkine başlayın. Ortalama 30 gün içinde bilinçaltınızda zayıflatıcı etkiler belirmeye başlayacaktır.
YEMEĞİN DIŞINDA İŞLERLEDE UĞRAŞIN
Çoğu insan yemeği bir keyif kaynağı olarak görür ama aslında keyif alınabilecek daha başka şeyler de vardır. Kendinize bir hobi veya bir eğlence kaynağı edinin. Mesela bu bir kart postal kolleksiyonu olabir. Bunun yanında mutlaka bir sporla meşgul olun. Spor hem vücudunuzdaki yağların (kalorilerin harcanması sebebiyle) azalmasını sağlayacak hem de daha sıhhatli olacaksınız.
(Milliyet gazetesinin 26 Ocak 1997 tarihli Gazete Pazar ekinden alınmıştır.)
ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE 50 ÖNERİ
Çoğu zaman kilo almamıza neden olan zararlı bazı alışkanlıklarımızın farkında olmayız. Oysa fazla kilolarımızdan kurtulmak ve formda kalmak için öncelikle zararlı alışkanlıklarımızı tanımamız gerekir. Bu durumdan yola çıkarak sizin için uygulaması basit ama yararı büyük olan 50 maddeyi derledik.
1. Zayıflamak için elinizde yeterli sebepler olsun ve düşence olarak kendinizi buna hazırlayın.
2. Zayıf günlerinizden bir
fotoğrafınızı mutfağınıza asın.
3. Lokmalar arasında yarım dakika kadar ara vermeye
çalışın.
4. Kesinlikle aç karnına alışverişe gitmeyin.
5. TV izlerken ya da kitap okurken birşey
atıştırmayın.
6. Her öğünde sadece bir porsiyon yiyin.
7. Yemekten sonra hemen dişlerinizi fırçalayın.
8. Kendinize "Karnım gerçekten aç mı?"
sorusunu sorun.
9. Isırdığınız her lokmanın tadını almaya
çalışın.
10. Yürüyen merdivenler ve asansörler yerine
merdivenleri tercih edin.
11. Yürüyüşlerinizi yemekten sonra yapın.
12. Aperatif olarak birşeyler içmek istediğinizde
sadece domates suyu için.
13. Sebze yemeklerinin üzerine dökeceğiniz sosları
suyla hazırlayın.
14. Meyve sularını yarı yarıya maden suyuyla
karıştırıp öyle için.
15. Ayakta yeme yerine, oturarak yemeyi tercih edin.
16. Yemeğin dozunu fazla kaçırırsanız ertesi gün
küçük bir diyet uygulayın.
17. Izgara yapacağınız eti yağlamak yerine soslayın.
18. Her öğünden önce yulaflı birşeyler
atıştırın.
19. Diyet ya da light içecekleri tercih edin.
20. Abur cubur yerine küçük taneli meyvelere yönelin.
21. Her lokmanızı 20 kere çiğneyin.
22. Açlık hissettiğinizde şekersiz bile olsa sakız
çiğnemeyin.
23. Açlık hissettiğinizde evden
dışarı çıkmaya çalışın.
24. Açlık hissettiğinizde ince bir dilim salatalık
yiyin.
25. Kendinize vanilyalı, meyve sulu buzlar hazırlayın.
26. Davetlere gitmeden önce yağsız küçük bir yoğurt
yiyin.
27. Peynir iştah keser, yemek öncesi yiyebilirsiniz.
28. Yatarken kesinlikle ağzınıza şeker atmayın.
29. Bitki özlü çaylar için.
30. Her öğünden önce bir bardak maden suyuna limon
sıkıp için.
31. Sevdiğiniz şeyleri küçük porsiyonlar halinde
hazırlayın.
32. Öğünler arasında kilo aldırmayacak bir sebze ya
da meyve yiyebilirsiniz.
33. Öğün saatlerinize uymaya çalışın.
34. O öğünde ne kadar yiyecekseniz o kadar pişirin.
35. Her zaman küçük tabaklar kullanın.
36. Canınız pasta yemek isterse 20 dakika beklemeye
çalışın.
37. Aynanın önünde çıplak olarak kendinizi inceleyin.
38. Akşam yemeklerinizi mutlaka hafif yiyin.
39. Kalorisi az mönüler bulunduran restoranlara gidin.
40. Sebzeleri haşladığınız suyu içebilirsiniz.
41. Meyve ve sebze ağırlıklı diyetleri tercih edin.
42. Et ve balığı alüminyum folyo içinde pişirin.
43. Haftanın bir gününü meyve günü ilan edin.
44. Haftanın bir gününü pirinç günü olarak
değerlendirin.
45. Besinleri mümkün olduğunca ince doğrayın.
46. Bir hafta içinde yediğiniz herşeyi not edin.
47. Öğleden sonra iki tane katı yumurta yiyin.
48. Yemekten önce bir elma yiyin.
49. Çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini bir süre
ağzınızda tutun.
50. Zayıflamayı keyifli hale getirecek ödüller
belirleyin.
( Formsante dergisinden alınmıştır.)