SİNÜS VE SİNÜZİT'İ TANIYALIM
SİNÜZİT NEDİR ?
Alın, burnun arka kısmı ve burnun her iki tarafında bulunan kemik boşluklara yüz sinüsleri (paranazal sinüsler) adı verilir. Bu boşlukların ve iç yüzlerindeki mukozanın iltihabına da sinüzit denir.Sinüsler, burun boşluğu ile irtibatlı olup bu irtibatı sağlayan ostium adı verilen deliklerdir. Ostiumlar hem ventilasyon (hava akımı), hem de drenaj (boşalma) fonksiyonunu görürler. Bir ostiumun kapanması sonucu hava akımı ve drenaj bozulur böylece boşlukta salgı birikir, bu da bakteriler için uygun bir ortam olup bakterilerin üremesi sonucu iltihap gelişir.
Ostiumların kapanma nedenleri
1- Çevresel faktörler: Burunun relatif kuruluğu, havadaki zararlı
gazlar.
2- Lokal faktörler: Doğuştan yada sonradan oluşan yapı bozuklukları.
[Örneğin, Septum deviasyonu, Konka (burun içindeki kıvrımlar) değişiklikleri,
burun enfeksiyonları, allerjik nedenler, polip, yabancı cisim, uzun süre
duran nazogastrik sonda veya nazotrakeal tüpler, iyi ve kötü huylu tümörler.
Sinüzit enfeksiyonun seyrini bağışıklık faktörleri (allerji),
mikro-organizmalar arasındaki etkileşim ve direnç gibi faktörler etkiler.
Maksiller sinüs enfeksiyonlarının % 10'u enfekte(diş absesi, çürükler) diş
köklerinden kaynaklanır. Yüzücü ve dalgıçlarda akut sinüzit daha sık görülür.
Dalma sırasında mikro-organizmalar burun ve sinüslere itilirler. Yüzme
havuzlarında klora bağlı irritasyon nedeni ile sinuzit gelişebilir .
Mikro-organizmanın türü ve vücut bağışıklık sistemine bağlı olarak
kataral (akıntılı) veya cerahatli sinüzit gelişir.
SİNÜS NEDİR?
Tıpta "-it" eki enfeksiyon veya enflamasyonu ifade eder. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Soğuk algınlığı normalden fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir. Akut sinüzit olgularında yüzdeki ve alındaki ağrı çok kötü olabilir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşur.
Akut bakteriyel sinüzit, yüz kemikleri içindeki boşluklar olan sinüslerin bakteri cinsi mikroorganizmalarla meydana gelen enfeksiyonudur. Genellikle bir soğuk algınlığı veya alerjik nezle atağını takiben ortaya çıkar. Normalde, sinüslerden salgılanan sıvılar burun boşluklarına drene olur. Bir soğuk algınlığı veya allerjik nezle atağını takiben, sinüslerde şişlik meydana gelir ve bu drenaj mekanizması bozulur. Bunun sonucunda da enfeksiyon ortaya çıkar.
Akut sinüzitin tanısı, muayeneye ve şikayetlerinizin değerlendirilmesiyle konulur. Doktorunuz sinüslerin röntgen ile radyolojik incelemesini veya bakteri aramak üzere burun akıntısından kültür tetkiki isteyebilir.
Çok kullanıldığı için sinüslerin isimlerinin de bilinmesinde yarar vardır.
SİNÜSLER NE İŞE YARAR?
Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.
BURUN GERİSİNE AKINTl NE DEMEKTİR?
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır. Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılıyamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir.
SİNÜZİT TEHLİKELİ MİDİR?
Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir. Böylece sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırır yada bunların ortaya çıkmasına neden olur.